Prins Gustafs Stiftelse
Till stöd för unga i Uppsala sedan 1846.

Stipendiat

Alva Spångberg

Alva är en av flera redaktörer för tidningen Word som ges ut av Barnombudsmannen i Uppsala. Hon har fått Prins Gustafs stipendium år 2015, 2016 och 2017. Stipendiemedlen har bidragit till att finansiera ett studieår i Lübeck i Tyskland 2017/18.

IMG_1721.jpg


Bakgrund

Född 1999. Uppvuxen i familj med mor, far, en äldre och en yngre bror. Elev på Rosendalsgymnasiets naturvetenskapsprogram. Kommer att ta studenten våren 2019. Framtidsplaner: Journalistik eller medicin. Är mycket intresserad av hälsa och friskvård och livsstilsfrågor.

Sjunger i kör, spelar fotboll och tennis. Tränar, bland annat häcklöping.

Tidningen Word "distribueras gratis i Uppsala och läses av hälften av gymnasieeleverna i Uppsala (läsarundersökning 2013).” (det citerade hämtat från Words hemsida)

 

Prins Gustafs stiftelses stipendium

Fråga: Hur fick du information om Prins Gustafs stipendium?

Svar: Genom min storebror Olle, som själv fick PGS-stipendium år 2013 och genom annons i UNT.

Fråga: Hur tänkte du då och varför bestämde du dig för att söka?

Svar: Jag tänkte att jag hade ett bra ändamål. Jag ville gärna läsa ett år i Tyskland och ville finansiera det själv så långt det var möjligt. Chansen att kunna få stipendier bidrog också till att jag vågade försöka förverkliga min idé. En bra sak med denna utlandsvistelse var att få nya perspektiv och att bli bättre på tyska. En annan sak var att vara ”tysklandskorrespondent” för tidningen Word.

Fråga: Var det svårt eller jobbigt att fylla i blanketten? Tog du hjälp av någon?

Svar: Nej det var inte särskilt svårt. Jag tankade ner blanketten och att fylla i den tog ett par timmar, kanske tre eller fyra. Pappa hjälpte till med uppgifterna om familjens och min ekonomi. En god vän till pappa ställde upp och intygade att uppgifterna var riktiga. Ett annat år gjorde en granne samma sak.

Fråga: Hur kändes det att få besked om att du fått stipendium?

Svar: Jättekul förstås! Särskilt som jag en gång sökte ett annat stipendium och då fick avslag.

Fråga: Vad har du använt pengarna till? Det rörde sig om 15 000 kronor sista gången.

Svar: Det hjälpte till att betala för mitt år i Tyskland. Den sista månaden bodde jag i Berlin för att hårdplugga tyska och ta ett språkcertifikat hos Goethe-institutet. Kursen och certifikatet kostade drygt EUR 1 000 och till det kom hyra för ett rum.

Fråga: Vad skulle du vilja säga till andra ungdomar i gymnasieskolan?

Svar: Våga sök! Även om det inte skulle gå hela vägen så har du i alla fall försökt.

Fråga: Vad vill du säga till oss i Prins Gustafs stiftelse?

Svar: Tala om att ni söker stipendiater aktivt och att ni vill hjälpa unga på detta sätt. Tala också om att det kan vara bra att kunna beskriva vad man vill använda stipendiepengarna till men att det inte alls är nödvändigt.