Prins Gustafs Stiftelse
Till stöd för unga i Uppsala sedan 1846.
Hamza.jpg

stipendiat

Hamza Amiri

Hamza vill ställa upp på detta samtal för att bidra till att motverka den negativa information som tyvärr är vanlig om ensamkommande ungdomar. Det finns de som hänger på gatorna, säger Hamza, men det finns framför allt många som tar skolan och studierna på stort allvar och som jobbar hårt med svenska språket och med de andra ämnena.

Hamza.jpg


Bakgrund

Hamza är född 2000 och har bott i Uppsala i litet mer än två år. Under läsåret 2017/18 har han varit elev på Sprintgymnasiet. Nu har han sökt till naturvetenskapsprogrammet som ska börja hösten 2018. Hamzas framtidsplaner är ännu inte bestämda men han har valt naturprogrammet för att det ger många möjligheter efter gymnasiestudierna.

Håller på med brottning på fritiden.

Hamza har fått Prins Gustafs stipendium år 2017.

 

Prins Gustafs stiftelses stipendium

Fråga: Hur fick du information om Prins Gustafs stipendium?

Svar: En av lärarna på Sprintgymnasiet berättade för klassen att detta stipendium fanns att söka.

Fråga: Hur tänkte du då och varför bestämde du dig för att söka?

Svar: Jag kände mig osäker på om jag kunde söka eftersom jag inte har svenskt personnummer. Jag talade med läraren om detta och hon talade med rektorn som ringde till stiftelsen och frågade. Då blev det klart att man inte behöver svenskt personnummer men däremot ett personbevis. Men Skatteverket kunde inte ge mig något personbevis.

Fråga: Var det svårt eller jobbigt att fylla i blanketten? Tog du hjälp av någon?

Svar: Nej det var inte särskilt svårt att fylla i blanketten och min personliga handledare hjälpte mig. Däremot var det besvärligt med oklarheterna kring personnummer och personbevis.

Fråga: Hur kändes det att få besked om att du fått stipendium?

Svar: Åh, jättebra [stort leende] – och overkligt. Jag tittade och funderade först över om det var kronor eller ören! Men jag var fortfarande osäker eftersom detta med svenskt personnummer spökade. När bankavin kom släppte osäkerheten. 

Fråga: Vad har du använt pengarna till (20 000 kronor)?

Svar: Jag har inte använt dem än, de står på ett bankkonto. Jag väntar tills de behövs till något speciellt, kanske en dator eller ett körkort. Men pengarna ger också en viss trygghet eftersom jag kan behöva dem till vanliga levnadsomkostnader.

 

Fråga: Vad skulle du vilja säga till andra ungdomar i gymnasieskolan?

Svar: Jag har redan berättat för mina klasskamrater på Sprintgymnasiet om denna möjlighet.

Fråga: Vad vill du säga till oss i Prins Gustafs stiftelse?

Svar: Jag vill att stiftelsen ska tänka på att man kan hjälpa personer som är i min situation: personer som är här ensamma och utan sin familj och personer som har ganska litet pengar. Dessa pengar kan vara till stor hjälp! Jag har bara varit i Sverige i två och ett halvt år, jag studerar nu och några år till men såsmåningom ska jag förstås jobba. Jag vill bidra till samhället.

Det skulle också vara bra om stiftelsen informerar om vad som krävs om man vill söka om ett stipendium men saknar svenskt personnummer.